Hukan liikkumisen filosofia

Hukassa on ainutlaatuisen monipuoliset mahdollisuudet liikkua. Meillä on myös käytössä oma liikkumisen filosofiamme – valitse treeniviikkoosi jotain sydämelle, jotain lihaksille ja jotain mielelle. Hyödyntämällä tätä yksinkertaista filosofiaa, edistät hyvinvointiasi ja saat täyden hyödyn irti jäsenyydestäsi.

Liikunnan avulla voit parantaa hyvinvointiasi niin fyysisesti, psyykkisesti kuin sosiaalisestikin. Sydän, keho ja mieli hyötyvät kaikki, kun löydät itsellesi ja arkeesi sopivimmat tavat liikkua. Me Hukassa pyrimme tukemaan sinua kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin saavuttamisessa, ei vain yksittäisen suorituskyvyn osa-alueen kehittämisessä. Olitpa sitten aloittelija tai kokenut treenaaja, liikkumisen filosofiamme auttaa sinua koostamaan treeniviikkosi kaikki tärkeät osa-alueet huomioiden.

Hukan monipuoliset palvelut on suunniteltu liikkumisen filosofian mukaan. Voit suunnitella treeniviikkosi käyttäen hyväksi Hukan tarjoamia lajeja ja valita siihen mukaan myös liikuntaa, joka tapahtuu Hukan ulkopuolella.

Hukan liikkumisen filosofia: sydän, lihas, mieli kaavio

Yksittäinen liikuntamuoto voi vahvistaa useampaa eri osa-aluetta yhtä aikaa. Esimerkiksi reippaalla metsälenkillä sydän- ja verenkiertoelimistö tekee työtään samalla kun mieli virkistyy. Tärkeintä on, että huomioit kaikki kolme osa-aluetta liikkumisessasi. Hukan ryhmäliikuntalajeista löydät haastavuudeltaan eritasoisia tunteja: erittäin helpoista valkoisista tunneista aina haastaviin mustiin tunteihin. Valitsemalla eri tasoisia tunteja saat vaihtelua ja erilaista ärsykettä treeniviikkoosi.

Näin suunnittelet treeniviikkosi

Kun suunnittelet liikkumistasi, on olennaista huomioida elämäntilanne, fyysinen ja psyykkinen vointisi sekä käytössäsi olevat mahdollisuudet. Treeniviikon laatiminen etukäteen auttaa sinua pitämään kiinni suunnitelmasta. Ihanteellista on sisällyttää viikoittaiseen treeniohjelmaan sydäntä ja verenkiertoelimistöä vahvistavaa liikuntaa, lihaskuntoharjoittelua sekä mieltä ja kehoa palauttavaa harjoittelua. Tasapaino kuormituksen ja riittävän palautumisen välillä on avain kehitykseen ja asetettujen tavoitteiden saavuttamiseen.

Huomioi, että kuormittavassa elämäntilanteessa voi olla hyödyllistä vähentää harjoittelua. Lue lisää aiheesta täältä.

Esimerkkejä treeniviikon koostamiseen

Aloitteleva liikkuja

MA Mieli ja palautuminen – FasciaMethod
TI Lepo
KE Sydän – HukkaCycling 45
TO Lepo
PE Mieli ja sydän – Reipas kävely 30-60 min
LA Lepo
SU Lihakset – Kuntosali

Keskitason liikkuja

MA Sydän –  Palloilu
TI Lepo
KE Lihakset – Strength Development
TO Mieli ja palautuminen – JoogaYin
PE Lepo
LA Mieli ja sydän – Reipas kävely 45-75 min
SU Lihakset – Kuntosali

Aktiivinen liikkuja

MA Lihakset – Kuntosali
TI Sydän – BodyCombat
KE Sydän ja lihakset – FunkkisCircuit
TO Sydän ja mieli – Reipas kävely 60-90 min
PE Lihakset – Kuntosali
LA Mieli ja palautuminen – Venyttely + rentoutus
SU Sydän – PowerCycling

liikkumisen filosofia ryhmäliikuntasivuilla mockup sivunäkymästä

Vinkki!

Voit suodattaa ryhmäliikuntatuntejamme sydän-, lihas- ja mieli-kategorioiden mukaan. Näin juuri oikean tunnin valitseminen omaan treeniviikkoosi on helppoa ja voit löytää uusia lajeja tukemaan liikkumistasi monipuolisesti. Koska yksittäinen liikuntamuoto voi vahvistaa useampaa osa-aluetta yhtä aikaa, löydät lisäksi jokaiselle lajille oman sydän, lihas, mieli -kaavion. Kaaviosta näet, kuinka paljon kyseinen laji tukee mitäkin osa-aluetta. Esimerkiksi BODYCOMBAT on erinomaista liikuntaa sydämelle, mutta se vahvistaa samalla myös lihaksiasi ja tukee mielesi hyvinvointia.

Tutustu ryhmäliikuntalajeihin

liikkumisen filosofia, jotain sydämelleJotain sydämelle!

Kun suunnittelet liikkumistasi pidä huoli, että sisällytät kokonaisuuteen liikuntaa, joka parantaa sydämesi hyvinvointia. Vahva sydän tarkoittaa kestävyyttä, joka toimii vahvana perustana kaikelle liikkumiselle. Hyvä kestävyyskunto auttaa sietämään paremmin rasitusta sekä nopeuttaa palautumista niin fyysisestä kuin psyykkisestäkin kuormituksesta. 

Sydän on ihmiskoneiston moottori. Kun se sykkii voimakkaasti, tunnemme olevamme elossa. Sydän kaipaa kiivaan rytmin lisäksi myös lempeää käyttöä osakseen. Matalalla taajuudella sykkiessään sydän ja keho palautuvat, stressi hälvenee ja moottori käy rasvaenergiaa hyödyntäen. Matalatehoinen kestävyysharjoittelu vaikuttaa osaltaan myös aivojen rakenteeseen uusia hermoyhteyksiä muodostamalla. Korkeilla sykkeillä liikuttaessa moottori sen sijaan käy pääosin hiilihydraattienergialla ja suorituskyky kasvaa kohisten. Säännöllisellä kestävyysharjoittelulla on positiivisia vaikutuksia stressinhallintaan sekä kognitiivisiin taitoihin kuten oppimiseen, muistiin ja kykyyn ratkaista erilaisia ongelmatilanteita.

Miksi hyvä kestävyyskunto on tärkeää sydämen hyvinvoinnin kannalta? Lue lisää täältä.

Tee näin

Valitse treeniviikkoosi jotain sydämesi hyvinvointia parantavaa liikuntaa kuten kävelyä, juoksua, pyöräilyä, pallopelejä tai hiihtoa. Hukan ryhmäliikuntavalikoimasta löydät lukuisia sydäntä vahvistavia lajeja. Näitä ovat esimerkiksi Cycling, BODYJAM, Les Mills DANCE, BODYCOMBAT ja BODYATTACK. Kokeile rohkeasti uusia lajeja, voit löytää vaikka uuden suosikkisi! Muista harjoitella monipuolisesti sekä matalilla että korkeammilla sykkeillä.

liikkumisen filosofia, jotain lihaksilleJotain lihaksille!

Treeniviikkosi tulisi sisältää myös jotain lihaksillesi. Hyvä lihaskunto parantaa ryhtiäsi, tasapainoasi, aineenvaihduntaasi, kehonhallintataitojasi ja toiminta- sekä suorituskykyäsi. Lihaskuntoharjoittelulla voidaan parantaa myös eri liikuntaharrastusten lajiedellytyksiä.

Mitä enemmän lihasmassaa omaamme, sitä enemmän kehomme kuluttaa energiaa levossa ja liikkuessa. Lihasmassan hankkiminen ei siis ole ainoastaan esteettinen tavoite, vaan se edistää myös monia terveydellisiä tavoitteita: ehkäiset tuki- ja liikuntaelinvaivoja sekä elintapasairauksia säännöllisen lihaskuntoharjoittelun avulla.

Lue lisää siitä, kuinka lihaskuntoharjoittelu lisää terveyttä, toimintakykyä ja elämänlaatua täältä.

Tee näin

Lihaskuntoharjoittelu on keskeisessä osassa hyvinvointisi edistämistä. Valitse viikkoosi siis aina myös jotain lihaksia vahvistavaa harjoittelua. Kuntosaliharjoittelu on loistava tapa lihasten vahvistamiseen ja kehittämiseen. Ryhmäliikuntalajeista erityisesti lihaskuntoa parantavia lajeja ovat esimerkiksi BODYPUMP, Kahvakuula, RPV, FunkkisCircuit ja Strength Development.

Varaa aika maksuttomaan saliopastukseen

Jos aloittaminen kuntosalilla tuntuu hankalalta, älä epäröi pyytää apua! Tarjoamme kaikille jäsenille maksuttoman puolen tunnin opastuksen, jossa Hukan valmentaja avustaa sinua kuntosaliharjoittelun aloittamisessa ja antaa ohjeita laitteiden käytössä. Varaa aika saliopastukseen tästä.

liikkumisen filosofia, jotain mielelleJotain mielelle!

Liikunta parantaa mielen terveyttä sekä hyvinvointia. Liikunnalla voidaan vaikuttaa niin mielen rationaalisiin kuin emotionaalisiinkin puoliin. Liikunta auttaa purkamaan ja hallitsemaan stressiä, vähentämään masennusta ja ahdistuneisuutta, tehostamaan aivojen aineenvaihduntaa ja muuttamaan jopa aivojen rakennetta uusia hermoyhteyksiä rakentamalla. Toisin sanottuna liikunta tekee älykkäämmäksi.

Liikunta tuo elämään myös tavoitteellisuutta, unohtumattomia kokemuksia ja se auttaa sietämään epäonnistumisia sekä parantaa tunteiden hallintataitoja.

Tee näin

Hukan liikkumisen filosofiassa mielelle suuntautuviksi tunneiksi on valittu rauhallisimpia ja palauttavimpia lajejamme kuten Jooga, FasciaMethod,  MindSpa ja Venyttely+Rentoutus. Näiden tuntien ajatellaan perinteisesti palauttavan mieltä ja kehoa. Jos kuitenkin rakastat esimerkiksi tanssimista ja saat tästä eniten mielihyvää, niin voit ehdottomasti valita myös tämän lajin mielesi hyvinvoinnin tueksi. Jokaisella meistä on oma henkilökohtainen kokemus siitä, millainen liikunta palauttaa mieltämme eniten. Pääasia on, että treeniviikossasi on huomioitu myös tämä osa-alue.

Hukassa on myös muita kehon ja mielen hyvinvointia edistäviä palveluita kuten Neurosonic, lihasvasarat, kylmäaltaat ja infrapunasaunat. Joskus taas mielelle parasta on istahtaa ystävän kanssa kahvikupposen ääreen Kahvila Hukassa ja vaihtaa kuulumisia ennen tai jälkeen treenin.