Helppo elämä ei ole hyvä tavoite

Helppo elämä ei ole hyvä tavoite

  • Hukka
  • Moni haaveilee mahdollisimman stressittömästä elämästä. Se ei kuitenkaan ole tavoittelemisen arvoista, sillä vaikka liiallinen kuormitus ei olekaan hyvästä ja johtaa pitkään jatkuessaan uupumiseen, ei liian vähäinenkään kuormitus tee kenellekään hyvää. Se homehduttaa mielen, veltostuttaa vartalon ja johtaa ennen pitkää taantumiseen, tylsistymiseen sekä masennukseen.

    Lyhytkestoinen stressi saa meidät virittäytymään ja nostamaan tasoamme. Se saa meidät valmistautumaan kunnolla ja valjastamaan potentiaalimme haasteista selviytymiseen. Mielemme valpastuu, lihastonuksemme nousee ja sydämemme lyö kiivaammin, jolloin happea sekä ravinteita kulkeutuu aivoille ja lihaksille sekä kuona-aineita poistuu lepotilaa vauhdikkaammin. Kun tilanne on ohi, keho ja mieli kuitenkin rauhoittuvat sekä siirtyvät kuluttavasta taistelumoodista palauttavaan latausmoodiin.

    Pitkittyessään stressi on kuitenkin ongelma. Se syö elimistön voimavaroja ja johtaa jatkuessaan stressikäyttäytymiseen, -oireisiin sekä -sairauksiin. Eihän elimistölle voi olla hyväksi joutua olemaan ilman syytä, pitkiä aikoja ylivirittyneessä tilassa, jossa lihakset ovat pinkeinä jännityksestä, sydän hakkaa, verenpaine on kaakossa, verensokerit ovat koholla ja mieli valmiina taistelemaan olematonta vaaranaiheuttajaa vastaan. Pitkittynyt stressi syö vauhdilla voimavaroja, kaventaa ajattelua, heikentää harkintakykyä, rajoittaa resilienssiä, vaikeuttaa painonhallintaa sekä altistaa altzheimerintaudille sekä muille muisti- ja elintapasairauksille.

    Ratkaisu ei kuitenkaan ole stressin vältteleminen, vaan stressitasapainon tavoittelu. Se edellyttää ennen kaikkea parempaa itsensä kuuntelua, tuntemista sekä johtamisen taitoa. Sen edellytyksenä ovat fiksut valinnat kulloisiinkin voimavaroihin peilaten. Keho kaipaa ja kestää hetkellistä kovaakin kuormitusta, mutta stressiä ei pitäisi kuitenkaan kerryttää ehdoin tahdoin stressin päälle. Kun väsymys iskee, niin silloin palautellaan ja kun energiaa piisaa, niin silloin touhutaan ja nostetaan tasoa.

    Olemme nähneet ympärillämme jo ihan riittävästi uupumisia, väsähtämisiä, masennusta ja mielen murtumisia. Alipalautuneisuus on aikamme vitsaus, mutta se ei johdu pelkästään liiasta kuormittumisesta. Se johtuu yhtä lailla myös kapasiteettimme kaventumisesta. Liiallinen istuminen, ruutuaika, autolla ajaminen tai käänteisesti fyysinen passiivisuus on johtanut siihen, että särkymävaramme on olematon. Mitä huonommassa kunnossa olemme, sitä vähemmän kuormitusta siedämme ja sitä hitaammin voimavaramme elpyvät stressitilanteen lauettua.

    Sinun on siis paitsi tärkeää oppia palauttamaan voimavarojasi, myös kehittämään varavoimiasi. Kun fyysinen kuntosi kohenee, siedät paremmin arjen kuormitusta ja stressiä sekä lataat akkusi uudelleen nopeammin. Hyväkuntoisena stressi saa toimintakykysi notkahtamaan korkeintaan kohtuukuntoisen tasolle, kun vajaakuntoisena valahdat nopeasti työ- ja toimintakyvyttömäksi.

    Meillä onkin huoli siitä, että nykyisellä elämäntavalla eli pelkästään tietokone- TV- ja kännykkäruutuja tuijottamalla sekä fyysisesti passiivisella elämällä makaamme itsemme pian jalattomiksi, mikäli emme omaksu uudelleen luonnollisen liikkumisen, ravitsemuksen sekä levon tasapainoa.


    Heitä huolesi Hukkaan!

    Hukan yli 30 liikuntalajin valikoimasta löydät jotain sydämelle, jotain lihaksille ja jotain mielelle – kaikkia helposta haastavalle tasolle, juuri sinulle ja elämäntilanteeseesi sopivalla tavalla!

    Jäsenenä voit harrastaa saman katon alla kuntosaliharjoittelua, osallistua haluamillesi ryhmäliikuntatunneille, pelata pallo- ja mailapelejä, saunoa hirsi- tai infrapunasaunassa sekä liikkua ammattitaitoisten valmentajiemme opastamana. Kaikki tämä käytössäsi vain yhdellä jäsenyydellä – lue lisää Hukan palveluista täältä! 

    08 4152 2001

    Kysyttävää? Soita, me autamme!